ReGrow Projekti

Innovaatioiden vaikuttavuus

ReGrow –tutkimushanke tuottaa korkeatasoista ja monipuolista uutta tietoa innovaatioiden vaikuttavuuden ja talouden sopeutumiskyvyn tekijöistä. Hankkeen työpaketeissa tutkitaan innovaatioita, yrityksiä, korkeaa osaamista vaativaa innovaatiotyötä, sekä yrittäjyyden ja investointien merkityksiä eri toimialoilla. Hankkeessa tarkastellaan myös sitä, miten uusia innovaatioita tunnistetaan, miten uutta tietoa sovelletaan ja miten Suomi vertautuu eri aloilla (mm. ympäristö, terveys, paperi) muihin maihin? Tutkitun tiedon avulla tuetaan kansallista innovaatiostrategiaa ja osallistutaan uusien toimintamallien kehittämiseen.

Luova tuho

• Tutkittu tieto mahdollistaa työn murroksen ja luovan tuhon tehokkaamman ohjaamisen, mahdollistaa innovaatio- ja teknologiaprosessien vertaisarvioinnin eri aloilla ja eri maissa. Tutkimme mm. sitä miten uusia ideoita tehdään, millaista innovaatioihin liittyvä työ on Covid-19:n aikana, ja miten innovaatiot syntyvät verkostoissa ja projekteissa. Meitä kiinnostaa myös se, miten innovaatioihin liittyvä osaaminen siirtyy työntekijöiden mukana muihin yrityksiin.

IT-ulkoistus

Laaja kirjallisuus (mm. Bruenig et al. 2019, Görg, et al 2008) tutkii IT-ulkoistusten vaikutusta yritysten tuottavuuteen, ja asettaa yritysten innovaatiotoiminnan näkökulmasta useita kiinnostavia kysymyksiä ReGrow -hankkeelle. Osa innovaatioiden tutkimuksesta jatkaa Packalenin (University of Waterloo) ja Bhattacharyan (Stanford) aiempaa tutkimusta.

Alustatalous

Mm. alustatalous on tuonut uudenlaisia tapoja yritysten arvonluontiin ja innovaatioiden kehittämiseen liittyvän korkean osaamisen työn organisointiin (mm. Poutanen & Kovalainen & Rouvinen, 2020; Kenney & Zysman, 2019). Osa innovaatioiden tutkimuksesta kohdistuu korkean osaamisen työn uuteen järjestykseen. Covid-19 –tilanne on muuttanut innovaatioiden kehitystyötä, mutta missä määrin ja miten pysyvästi?

Osaamisen liikkuminen

Työntekijöiden siirtyminen yrityksestä toiseen tai siirtyminen isosta organisaatiosta yrittäjäksi siirtää myös innovaatioihin liittyvää osaamista. Hankkeessa tutkitaan näitä siirtymiä ja innovaatioiden siirtymistä työtekijä/yrittäjäasemissa.

Tutkimusryhmä

Etla

Tero Kuusi

Tutkimusjohtaja,
Etla

Email: tero.kuusi@etla.fi

  Jyrki Ali-Yrkkö

  Tutkimusjohtaja, Etla
  Toimitusjohtaja, Etlatieto

  Email: jyrki.ali-yrkko@etla.fi

   Heli Koski

   Tutkimusjohtaja, Etla,
   Aalto-yliopisto

   Email: heli.koski@etla.fi

    Otto Kässi

    Tutkija,
    Etla

    Email: otto.kassi@etla.fi

     Nelli Valmari

     Tutkija, Etla
     Tuottavuus, tuotemarkkinat

     Email: nelli.valmari@etla.fi

      Mikko Packalen

      Apulaisprofessori,
      Waterloon yliopisto

      Email: packalen@uwaterloo.ca

       Turun yliopisto

       Anne Kovalainen

       Professori,
       Turun yliopisto

       Email: anne.kovalainen@utu.fi

        Seppo Poutanen

        Dosentti, erikoistutkija,
        Turun yliopisto

        Email: seppo.poutanen@utu.fi

         Johanna Arvonen

         Projektitutkija,
         Turun yliopisto

         Email: johanna.k.arvonen@utu.fi

          Oskari Pukkila

          Projektitutkija,
          Turun yliopisto

          Email: oskari.a.pukkila@utu.fi

           Marja Rautajoki

           Projektikoordinaattori,
           Turun yliopisto

           Email: marja.i.rautajoki@utu.fi

            fiSuomi